Поиск по сайту

Голосование

Какой экономист вам импонирует больше всего?
 

Як визначається термін придатності нікель-кадмієвих акумуляторів та що на нього впливає

Новости экономики

altЧи підходить акумулятор нікель-кадмієвий для сонячної панелі, у чому його особливості. Від чого залежить термін придатності нікель-кадмієвих батарей та що необхідно врахувати при купівлі Ni-Cd батареї.

Перебої з постачанням електроенергії разом зі значним зростанням тарифу сприяли зростанню популярності автономних сонячних електростанцій. При цьому, щоб знизити витрати на купівлю системи накопичення та зберігання енергії (це сама затратна стаття при побудові автономної СЕС), багато хто вирішує проблему підбору акумулятора — нікель-кадмієвий для сонячної панелі — підійде чи ні? Адже нікель-кадмієві акумулятори купити у Києві чи в будь-якому іншому місті України можна суттєво дешевше, ніж їхні літієві аналоги.

Акумулятор нікель-кадмієвий: чи найкраще рішення для сонячної панелі

Можна сформулювати кілька основних вимог для акумулятора, який буде використовуватись в автономній сонячній електростанції:

  1. Велика кількість циклів заряду/розряду — основний фактор, який визначає термін служби акумулятора. Щонайменше раз на день він віддаватиме накопичений заряд, а потім — його відновлюватиме.
  2. Несприйнятливість до глибокого розряду — тобто можливість використовувати всю доступну місткість акумулятора без небезпеки.
  3. Висока автономність роботи, мінімальний обсяг технічного обслуговування.
  4. Безпека — екологічна (відсутність виділення небезпечних для людини газів), а також низька ймовірність спалаху чи вибуху.
  5. Відсутність ефекту пам'яті, тобто можливість розпочинати відновлення заряду (перезаряджання акумулятора) з будь-якого залишкового значення. Це дуже важливий момент для акумулятора сонячної електростанції, адже рівень інсоляції протягом дня може сильно коливатися. Тому навіть протягом дня (наприклад, почався дощ та небо затягнуло хмарами), не повністю зарядившись, АКБ може перейти в режим розряду, а потім знову заряджатися, коли небо проясниться.

І ось з останнім фактором у нікель-кадмієвих батарей дуже великі проблеми. Перед початком відновлення заряду її необхідно розрядити до допустимого рівня. І лише після цього розпочинати заряд. В іншому випадку, місткість акумулятора скоротиться значення залишкового заряду. Є певні проблеми й зі швидкістю заряджання — щоб її покращити, потрібний спеціальний пристрій.

Якщо оцінювати термін служби, то, крім ефекту пам'яті, слід враховувати й інший фактор. Нікель-кадмієві акумулятори можуть використовуватися при дуже низьких температурах, але їхня зарядка повинна проводитися тільки за плюсової температури. Тому потрібно буде створити певні умови в приміщенні, де буде проводитися підзарядка. Крім того, слід уникати перезаряджання — це негативно впливає на термін служби батареї.

Загалом за дотримання правил зберігання, експлуатації та заряджання, строк придатності нікель-кадмієвих акумуляторів, залежно від типу та виробника, становить від 3 до 5 років