Поиск по сайту

Голосование

Какой экономист вам импонирует больше всего?
 

Формування курсу валют в Україні: основні принципи

Новости экономики

Поточний курс валют може цікавити як приватних осіб, так і фахівців. Він дозволяє відстежувати коливання, які при грамотному обліку можуть вимальовуватися в певні тенденції.

Приватні особи найчастіше відслідковують курс валют з метою максимально вигідною ціною купити або навпаки обміняти заощадження. Для професіоналів дана інформація може бути важлива з точки зору макро- та мікроекономіки або інвестування. В рамках даної статті ми розглянемо, як здійснюється формування курсу валют на українському ринку.

Якщо вас цікавить актуальний курс валют на obmin.lutsk.ua ви знайдете зведення на поточний день, яким можна користуватися у власних цілях. Це зручний сервіс для тих, хто змушений постійно контролювати ринок на коливання курсу валют з професійних або власних інтересів.

Основні принципи формування курсу валют

Формуванням офіційного курсу валют на Україні займається НБУ – Національний банк України. При цьому всі фактори ціни формуються на основі тільки непрямого котирування. Її особливість полягає в тому, що вона визначає, яку кількість національної валюти необхідно обміняти для отримання одиниці долара, євро і т.д. Курс валют встановлюється:

  • щодня, якщо мова йде про вільно конвертовані валюти;
  • щодня для валюти тих держав, які є економічними партнерами України (постійний, налагоджений товарообіг);
  • щомісяця для платіжної або штучно резервованої валюти, що емітується Міжнародним валютним фондом.

Базовий принцип формування курсу валют

Основним фактором, який впливає на процес, є попит та доступна пропозиція на валюту. Якщо попиту більше, ніж пропозиції, цілком природно, що при такому положенні курс буде рости. Але дана пропорція не вважається єдиним фактором, від якої залежить поточний курс. Будучи ключовим емісійним, грошово-кредитним інститутом держави, Центральний банк України, може використовувати сукупність інструментів, що дозволяють контролювати курсу валют. Серед використовуваних підходів щодо впливу на грошові котирування оптимальним є цілеспрямований вплив на валютний ринок в цілому, і курс зокрема.

На котирування валюти впливає кілька основних факторів, до числа яких належить висновок великих угод на внутрішніх українських валютних ринках. Також на параметр впливають поточні фактичні, передбачувані та прогнозовані рівні інфляції. Якщо в країну заходять великі інвестиції від іноземних компаній, то їх також треба брати до уваги при формуванні курсу.