Поиск по сайту

Голосование

Какой экономист вам импонирует больше всего?
 

Які прогнози дає МВФ щодо економічного розвитку Азії: основні відомості

Финансовый менеджмент

altМіжнародний валютний фонд (МВФ) підвищив свій прогноз для Азіатсько-Тихоокеанського регіону, заявивши, що підйом у регіоні буде насамперед пов'язаний із відновленням економіки Китаю та стійким зростанням в Індії.

Про це повідомляє CNBC із посиланням на звіт фонду, - пишуть Запорізькі Вісті.

Організація очікує, що ВВП Азіатсько-Тихоокеанського регіону збільшиться на 4,6 відсотка цього року, що на 0,3 процентних пункти вище за її прогноз у жовтні. У 2022 році аналогічний показник становив 3,8 відсотка. Згідно з останнім прогнозом МВФ, зростання економіки регіону становитиме приблизно 70 відсотків від глобального, а на дві найбільші економіки Азії — Індію та Китай — прийде близько 50 відсотків світового річного зростання.

Хоча організація знизила свої прогнози щодо ВВП Індії на 0,2 відсотка, там, як і раніше, очікують, що економіка цієї країни збільшиться на 5,9 відсотка у 2023 році. Поліпшено очікування порівняно з жовтневим звітом для Китаю, Філіппін, Лаосу та Малайзії.

При цьому фонд зменшив очікування для всіх розвинених країн регіону. На думку МВФ, сильніший зовнішній попит з боку Китаю дасть деякий перепочинок таким державам, проте інші внутрішні та зовнішні чинники призведуть до того, що економічне зростання в регіоні, не включаючи Китай та Індію, «досягне дна у 2023 році». Оцінка економічного зростання Японії в 2023 році впала до 1,3 відсотка на тлі «слабкого зовнішнього попиту та інвестицій», а також після даних, що розчаровують, в останньому кварталі 2022 року. Для Австралії та Нової Зеландії МВФ прогнозує, що ослаблення внутрішнього попиту через посилення політики центральних банків знизить перспективи зростання цього року до 1,6 та 1,1 відсотка відповідно.

В організації зазначили, що помітну вигоду від відновлення економіки Китаю після пандемії COVID-19 отримають ті країни, які залежать від туризму. При цьому найбільше зростання китайського імпорту позначиться на сфері послуг.

Водночас у МВФ звернули увагу на геополітичну напруженість, що зберігається в КНР. Організація підрахувала, що ситуація може спровокувати відтік іноземних інвестицій та призвести до довгострокової втрати 2 відсотків світового ВВП.

Раніше Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз щодо розвитку глобальної економіки у 2023 та 2024 роках — організація знизила показник з 2,9 відсотка до 2,8 відсотка та з 3,1 до 3 відсотків відповідно. Причому у випадку, якщо інфляція зберігатиметься на високому рівні, а відсоткові ставки не знижуватимуться, світову економіку чекає «жорстка посадка», попередили в організації.