Поиск по сайту

Голосование

Какой экономист вам импонирует больше всего?
 

Що треба знати про розвиток криптовалюти в Україні: основна інформація

Финансовый менеджмент

altНезважаючи на те, що криптовалюта в Україні протягом тривалого періоду перебувала в «сірій» зоні, сьогодні спостерігається її активний і досить стрімкий розвиток.

Так, у березні 2022 року Урядом України був прийнятий закон, який «легалізував» сектор криптовалюти на території держави. Згідно зі статистичними даними Міністерства, кожну секунду в Україні проводяться угоди сумою від 1 мільярда гривень. Можна дізнатися більш про криптовалюту на Cryptonovunu.

Особливості

Сьогодні криптовалюта в Україні контролюється на державному рівні. При цьому, законодавчі акти включають в себе безліч правок, охоплюючи широкий перелік даної сфери. Перше, що необхідно виділити – тепер криптовалюта не є платіжним засобом і не може використовуватися у вигляді грошей. Роль національної валюти держави продовжує виконувати гривня.

Проте, криптовалюта була визнана на офіційному рівні і отримала статус віртуальних активів. Такий статус передбачає, що крітовалюта не може використовуватися у вигляді грошових коштів або матеріального майна, оскільки виступає в ролі інформації. Отже, на законодавчому рівні заборонено використовувати біткоіни для покупки товарів. Можна отримати більш інформації на cryptonovunu.com.ua.

Проте, власники криптовалюти мають певні права і обов'язки, наприклад, можуть відкрити в банку кріптовалютний рахунок, можуть самостійно вибирати посередника для обміну, а також можуть запросити захист власних інтересів в судовому порядку.

Більш того, як повідомляють криптоновини, на законодавчому рівні криптовалюта була розділена на три види – забезпечена (монети і токени у вигляді акцій), незабезпечена (криптовалюта, що володіє волатильним курсом) і фінансова (монети, підкріплені матеріальними цінностями – золотом або доларом).

Регулятори та контролюючі органи

Крім того, що в Україні криптовалюта набула нового статусу, кілька контролюючих органів одночасно почали здійснювати регулювання взаємовідносин в області віртуальних активів. Слід зазначити, що кожен актив, при цьому, володіє власним регулятором. Так, за активи з фінансами відповідає Національний банк України, за незабезпечену криптовалюту відповідає Міністерство цифрової інформації, а за забезпечені активи – Комісія з цінних паперів.

Надалі уряд планує сформувати окремий контролюючий орган, призначений для взаємодії з ринком віртуальних активів.